Care este diferența între polița RCA și cea CASCO?

Între conceptul RCA și cel al CASCO este o diferență uriașă, deși mulți șoferi tind să confunde cele două denumiri. Caroutis îți arată diferențele esențiale între cele două polițe

Ce înseamnă RCA?

RCA este o asigurare de răspundere civilă față de terți, aceasta acoperind pagubele produse față de o victimă de un vehicul în locul proprietarului.

În lumea specialiștilor, se spune, pe scurt, că polița RCA este o asigurare făcută de tine pentru alții, iar polița CASCO este o asigurare făcută tot de tine, dar pentru tine.

Și asta pentru că polița CASCO suportă cheltuielile de reparație ale vehiculului în locul proprietarului. Iar acum survine o mare diferență. Polița CASCO face acest lucru indiferent a cui e vina în accident.

Mai mult, polița RCA are titlu obligatoriu, în timp ce CASCO este o poliță opțională și mult mai scumpă. Evident, fiind mai scumpă are o arie mai largă de acoperire.

Amendă doar pentru polița RCA, nu și CASCO

Trebuie să știți că dacă sunteți opriți în trafic și nu aveți polița RCA, amenda dată de loc de Poliția Rutieră este între 1000 și 2000 de lei.

În plus, talonul și plăcuțele de înmatriculare pot fi reținute până la rezolvarea situației. Dacă aveți impresia că nu trebuie să rezolvați situația și trec 30 de zile de la incident, se poate chiar dispune radierea autovehiculului.

Ce înseamnă polița CASCO?

Față de polița RCA, CASCO are un statut total diferit. Actul este de sine stătător. Polița CASCO poate fi folosită de șoferi atât pe teritoriul României, cât și în străinătate. Evident, acestea sunt extraopțiuni care pot fi activate de client în funcție de pachetul oferit de asigurător și opțiunile asiguratului.

O altă diferență uriașă între RCA și CASCO e că ultima poliță poate să ofere clientului clauze suplimentare care extind acoperirea de bază pentru diferite evenimente neplăcute, pe când polița RCA are un conținut standard, care este prevăzut prin lege.

Sumele asigurate la RCA sunt fixe stabilite prin lege pe când la CASCO ele se stabilesc pentru fiecare vehicul în parte în funcței de valoarea de nou sau valoarea de piață a acestuia.

RCA fiind o poliță obligatorie prin lege primește în acoperire toate vehiculele cu care se circulă în trafic și nu se efectuează inspecție de risc. CASCO, pe de altă parte realizează o inspecție și nu primește în asigurare decât vehiculele care îndeplinesc niște condiții minime, regula de bază fiind să nu aibă avarii existente.

Dar de unde vin abrevierile RCA și CASCO?  RCA înseamnă Răspundere Civilă Auto. Mai este cunoscută ca Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă pentru Prejudicii produse prin Accidente de Vehicule. Conform acronymfinder.com, CASCO vine de la expresia în limba engleză „Casualty and Collision”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *