Cât costă și cum se plătește taxa de drum și vinieta în Europa

E bine să știi că atunci când pleci cu mașina într-o excursie prin Europa, cele mai multe țări impun, la fel cum se întâmplă și în România, diverse taxe de drum. E vorba fie de viniete, ca la noi în țară și în alte șapte state europene, sau de diverse taxe care trebuie achitate pe anumite tronsoane de drum.

Fiecare țară și-a stablit propria politică legată de taxele drum. Astfel, dacă în unele zone taxa trebuie achitată la trecerea graniței, în altele, de exemplu, doar pătrunderea pe autostrăzi este taxată. Mașini premium de închiriat la prețuri mici. Verifică oferta!

CÂT, CUM ȘI UNDE PLĂTEȘTI TAXE DE DRUM ÎN EUROPA

Există un număr de opt țări membre ale Uniunii Europene, care percep taxe ținând cont de distanța parcursă pe anumite sectoare de autostradă (n.r. nu toate autostrăzile sunt cu plată). Astfel acest tip de taxare este prezent în: Italia, Spania, Franța, Portugalia, Polonia, Grecia, Croația și Irlanda.

Puncte de taxare pe autostrăzi există și în state care nu fac parte din Uniunea Europeană. Acest tip de plată apare în: Norvegia, Turcia, Belarus, Serbia, Bosnia, Maacedonia.

CÂT COSTĂ VINIETA ÎN STRĂINĂTATE

Metoda vinietei este întâlnită în opt țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv România. Celelalte state în care trebuie plătită o taxă imediat după trecerea graniței și care aplică amenzi în caz contrar sunt:

– Bulgaria – șapte zile 37 lei / 8 euro

-Ungaria   – zece zile 53 lei / 11 euro

– Cehia – zece zile 60 lei / 12,5 euro

– Slovacia – zece zile 48 lei / 10 euro

– Slovenia – șapte zile  63 lei / 15 euro

-Austria – zece zile  45 lei / 9,20 euro

– Elveția – un an 177 lei/36,5 euro

În Slovenia o pățești cel mai rău dacă nu ai achitat vinieta. Ori plătești pe loc 150 euro, ori, ulterior vei achita o amendă între 300 și 800 de euro. Verifică ofertele de ultimă oră Caroutis. Ai Dacia Logan la super preț!

Un număr de șase state impun plata de taxe la tracerea anumitor poduri și/tunele. În această categorie intră: Italia, Franța, Danemarca, Austria, Elveția și Suedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *