Cod Rutier 2021. Care este pragul de alcoolemie care își asigură 100 % un dosar penal

România face parte din grupul statelor în care există toleranță zero pentru consumul de alcool la volan. De altfel, este bine știut faptul că, în funcție de metabolismul fiecăruia, alcoolul influențează capacitatea a conduce. Coordonarea, reacțiile, reflexele, toate pot fi afectate de consumul băuturilor alcoolice. De aceea, e indicat ca atunci știți că urmează să vă urcați la volan să nu consumați alcool, atât pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, cât și pentru amenda sau, după caz, dosarul penal care vă paște. Verifică ofertele de ultimă oră Caroutis. Ai Dacia Logan la super preț!

Cinci state europene, printre care și România amendează consumul de alcool, indiferent cât de mic ar fi acesta. E interzis să bei în și în Cehia, Slovacia, Ungaria și Ucraina.

CUM SE MĂSOARĂ ALCOOLEMIA

Ca să înțelegi exact cum se măsoară alcoolul consumat e bine să știi că acest lucru se traduce prin alcoolemie, care, la rândul ei se măsoară în grame de alcool la fiecare litru de sânge și poate fi depistată prin teste de urină, de sânge sau în respirație.

Astfel, o alcoolemie de 1g/l înseamnă o parte de alcool pur la 1000 de părți de sânge, precum 0,1mg/l înseamnă o parte de alcool la 10.000 de părțide sânge.

AMENZI PENTRU CONSUMUL DE ALCOOL

În România, granița între consumul de alcool considerat contravenție și cel considerat infracțiune este 0,4mg/l. Cele mai bune prețuri de pe piață la modele BMW. Verifică lista și rezervă o mașină

Astfel, alcoolemia de până în 0.4g/l de alcool pur în aerul respirat este considerată contravenție și va atrage o amendă cuprinsă între 21 și 50 de puncte și suspendarea permisului de conducere pentru șase luni.

Tradusă în bani, amenda este situată între 3045 și 7250 de lei (21x 145 lei punctul-amendă = 3045 lei; 50×145 lei = 7250 lei). Achitată în 15 zile amenda se va înjumătăți.

Dacă, în schimb, alcoolemia depistată depășește 0.4g/l alcool pur în aerul expirat (cel puțin 0,8 g/l alcool pur în sânge) se consideră infracțiune și pedeapsa poate fie amendă penală fie închisoare de la unul la cinci ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *