Cod Rutier 2021. Cum ești sancționat de poliție dacă folosești telefonul și nici n-ai centura pusă fix în același timp

S-a împlinit un an de când Codul Rutier prevede amenzi importante pentru cei care folosesc telefonul mobil atunci când se află la volan, în mers. Cu toate acestea curge în continuare cu amenzi pentru utilizarea mobilelor. Dacă nu ai un prieten care a pățit-o, îți spunem noi ce riști dacă ești surprins butonând telefonul. Dacă, în plus, nu ai nici centura cuplată, lucrurile se complică. Mașini premium de închiriat la prețuri mici. Verifică oferta!

CÂT ESTE AMENDA DACĂ EȘTI SURPRINS VORBIND LA TELEFON LA VOLAN

Într-un comunicat al Poliției Române se arată că: “În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”. În asemenea cazuri, se aplică amendă contravențională 4-5 puncte și 580 sau 725 de lei.

Există și cazuri în care cei care sunt surprinși vorbind sau folosind telefonul în orice fel, pot să rămână pietoni pentru o lună. În situația în care, concomitent cu folosirea mobilului se constată încălcarea unei reguli de circulație, șoferii pot primi de la 9 până la 20 de puncte-amendă și vor plăti și o sumă cuprinsă între 1305 și 2900 de lei.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ VORBEȘTI LA TELEFON ȘI NICI NU PORȚI CENTURA

O astfel de situație este aceea în care pe lângă telefonul mobil, conducătorul auto nu poartă centura de siguranță și pe lângă amendă, se alege și cu permisul suspendat pentru o perioadă de 30 de zile. De asemenea, rămâi fără carnet dacă vorbești la telefon și, în același timp, depășești viteza regulamentară pentru sectorul de drum pe care circuli. Cele mai bune prețuri de pe piață la modele BMW. Verifică lista și rezervă o mașină

Din 2020 s-a modificat termenul de plată al amenzilor. Dacă ai fost sancționat contravențional ai timp 15 zile să plătești amenda la jumătate. Anterior, termenul pentru achitarea la jumătate era de 48 de ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *