Cum se folosește, de fapt, corect claxonul?

Ai văzut o fată frumoasă pe stradă? Ești grăbit și în fața ta mașinile circulă “doar” cu 50km/h? cineva a pus avariile, semn că vrea să parcheze? Ce faci în fiecare dintre aceste situații? Dacă răspunsul tău a fost claxonez, ei bine…nu este cel corect. Mulți români nu știu când e cazul să claxoneze și când nu, deși regulile din codul rutier sunt cât se poate de clare. Îți livrăm orice mașină oriunde în România prin serviciul nostru complet

CÂND AI VOIE SĂ CLAXONEZI ÎN TRAFIC

Este adevărat că traficul din orașele mari din România și mai ales cel din București, este unul care te poate scoate din minți, în special dacă se întâmplă să circuli la ore de vârf. Totuși, e bine să eviți acționarea claxonului atunci când, de exemplu, te afli într-o intersecție blocată, dacă intenționezi să grăbești pietonii care traversează încet trecerea, când ești în coloană la semafor și vrei să-i atenționezi pe cei din față că ar fi bine să plece! Nu de alta, dar e interzism, drept urmare te poți chiar alege cu o amendă.

În codul rutier este menționat clar că singura situație în care este permisă claxonarea este aceea în care se evită un pericol iminent. În plus, “claxonul trebuie folosit de la o distanță de cel putin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să-i determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației”. Mașini premium de închiriat la prețuri mici. Verifică oferta!

CÂT ESTE AMENDA PENTRU CLAXONAT

De asemenea, există zone în care nu ai voie să claxonezi; este vorba despre acele zone în care apare indicatorul “Claxonarea interzisă”. Există însă situații în care șoferii sunt exceptații această regulă. Conform codului rutier seste vorba deespre următoarele cazuri:

1. conducătorii autovehiculelor cu regim de circulație prioritară când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență;

2. conducatorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.

Așa cum este menționat și anterior încălcarea regulilor în ceea ce privește claxonul reprezintă contravenție și este este sancționată conform clasei a doua cu 4 sau 5 puncte amendă și cu 580 sau 725 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *