ITP 2021. Când se face inspecția periodică și cât costă?

Inspecția Tehnică Periodică – ITP – are statut obligatoriu pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice.

Cele mai bune prețuri de pe piață la modele BMW. Verifică lista și rezervă o mașină

Dar ce presupune ITP-ul?

Autovehiculul este verificat, cu ajutorul unei aparaturi speciale, de: sistemul de frânare, noxele emise de motor, sistemul de direcție, dar și fluxul de lumină și poziția acestuia.

Îți livrăm orice mașină oriunde în România prin serviciul nostru complet

Tot în cadrul ITP-ului sunt analizate și elementele care țin de componenta estetică a mașini, respectiv integritatea parbrizului, a caroseriei sau a anvelopelor).

Când se face ITP-ul?

Proprietarii de autovehicule au obligativitatea să respecte periodicitatea Inspecției Tehnice, în funcție de categoria în care se încadrează vehiculul.

ITP-ul este una dintre acele verificări care se pot efectua numai într-un service autorizat, având în vedere că necesită aparatură specializată și cunoașterea tehnicilor specifice.

Mașini premium de închiriat la prețuri mici. Verifică oferta!

Intervalul de timp dintre două verificări ITP diferă în funcție de categoria automobilului, mai exact de anul de fabricație. Astfel, mașinile noi trebuie să treacă prima verificare ITP după primii 3 ani, cele a căror vechime este sub 12 ani o dată la 2 ani, iar cele mai vechi de 12 ani sunt supuse, anual, Inspecției Tehnice Periodice.

Mașinile care prezintă defecțiuni majore nu vor putea trece de ITP.

Cât costă un IPT?

Prețurile țin de alegerea fiecărei unități autorizate, piața fiind la liber. Însă tarifele variază în jurul sumei de 100 de lei și pot ajunge până la 180 de lei. Costul final depinde și de categoria autovehicului.

De exemplu, unele firme autorizate de ITP din țară susțin că inspecția perioadică costă 90 de lei. Iar pensionarii beneficiază, în anumite locuri, în funcție de politica fiecărei firme, de reduceri de până la 20%.

Verifică ofertele de ultimă oră Caroutis. Ai Dacia Logan la super preț!

De asemenea, pentru parcuri auto mai mari de 4 mașini se pot negocia condiții și tarife speciale, în funcție de mărimea parcului auto și a modalităților de plată.

Ce acte sunt necesare pentru efectuarea ITP

Certificat de inmatriculare al autovehiculului (talon) – original, sau după caz, autorizaţia provizorie de circulaţie
Buletinul de identitate al conducatorului auto – original
Polita R.C.A. (Asigurare de Raspundere Civila Auto) valabila la data inspectiei – original
Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original – securizata de R.A.R
Daca proprietarul este o societate de leasing se accepta copie dupa cartea de identitate a autovehiculului stampilata de proprietar cu mentiunea ” conform cu originalul „.

*In cazul in care autovehiculul dumneavoastra este respins la verificare, aveti dreptul ca in termen de 30 de zile, dupa efectuarea reparatiilor necesare, sa va prezentati la o re-verificare doar a sistemelor reparate, la aceeasi statie ITP. In acest caz nu se va plati inca odata tariful intreg ci doar o taxa de revenire ITP:

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *