Șase abateri în trafic trecute cu vederea de Poliția Rutieră

Paza bună trece primejdia rea spune o veche vorbă românească, iar mulți șoferi țin cont de ea atunci când se află la volan! Fac asta fie pentru că sunt conștienți de importanța respectării regulilor, fie pentru că se tem de eventualele amenzi pe care le-ar putea primi.

Există și câteva reguli la care, chiar dacă sunt încălcate, „polițiștii” tind să închidă ochii și să nu aplice sancțiuni. Verifică ofertele de ultimă oră Caroutis. Ai Dacia Logan la super preț!

ȘASE ABATERI RUTIERE TRECUTE CU VEDEREA DE POLIȚIE

Urme ale unor accidente ușoare (avarii la caroserie)

În cazul în care observă anumite zgârieturi, polițistul îi poate cere șoferului dovada autorizației de reparație, însă de cele mai multe ori asemenea situații. Organele de la rutieră sunt îndreptățite să solicite acte doveditoare în baza OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, articolul 148 arată că se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai […] să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei.

Numere de înmatriculare murdare

În mod normal, această abatere poate fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei, însă cu precădere în anotimpul rece, polițiștii nu iau în considerare asemenea situații. Totuși, conform Codului Rutier, art.99, alineatul 1, pct, 16 din OUG 195/2002, conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natură a împiedica identificarea numărului de înamtriculare sau înregistrare se sacționează cu amendă prevăzută cu clasa I de sancțiuni și cu 2/3 puncte-amendă (290-435 lei).

Parcare pe spațiul verde

Locurile de parcare reprezintă un punct sensibil în orașele mari din România și mai ales în București. Situațiile în care se parchează în spații interzise sunt dese, iar atunci când este vorba despre spațiul verde polițiștii tind să închidă ochii.  HCL nr. 222/2016 stipulează că spațiul verde este zona aparţinând domeniului public sau privat al municipiului, reprezentată de vegetaţie specifică (lemnoasă, arbustivă, floricolă şi erbacee), alta decât cele menţionate de HCGMB nr. 114/2004, respectiv parcurile şi grădinile publice din municipiul Bucureşti. Astfel, se interzice staţionarea cu orice tip de vehicul sau remorcă pe spaţiile definite în art. 1, aparţinând domeniului public sau privat al Municipiului Bucureşti. Îți livrăm orice mașină oriunde în România prin serviciul nostru complet

CU CE GREȘELI SUNT INDULGENȚI POLIȚIȘTII

Pasagerii de pe bancheta din spate nu poartă centura de siguranță

De când amenda pentru centură a intrat în vigoare, șoferii și pasagerul din față se supun legii. Nu același lucru se poate spune despre pasagerii de pe bancheta din sparre. Conform art. 99 din OUG nr. 195/2002 conducătorul auto și pasagerii trebuie să cupleze centura de siguranță pe drumurile publice. Nerespectarea acestei reglementări reprezintă o contravenție și se sancționează cu amenzi din din Clasa I de sancțiuni, cuprinse între 290 și 435 de lei.

Copiii nu sunt asigurați corespunzător pentru călătoria pe drumurile publice

Până la înălțimea de 1,35 m, copiii pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri, denumite sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Cauciucuri uzate

Din cauza cauciucurilor uzate șoferii se pot alege cu amenzi de până la 725 de lei, dar este un detaliu greu sesizabil pentru polițiști. De asemenea, situația în care presiunea în roți nu este optimă, poate aduce cel mult un avertisment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *