Top 5 cele mai mari aeroporturi din lume. Europa nu există!

Marile puteri ale lumii acordă o atenție specială construirii unor aeroporturi. Deși patru din primele cinci aeroporturi din lume ca mărime sunt în SUA, supremația e deținută de Arabia Saudită, cu un aeroport întins pe zeci de mii de hectare. Ca o comparație, aeroportul Henri Coanda, din București, este construit pe 605 hectare.

Aeroportul Internațional King Fahd, Dammam, Arabia Saudită

După cum spuneam mai sus, Arabia Saudită și-a construit „bijuteria” aeroporturilor pe zeci de mii de hectare. 77.600, mai exact. Aeroportul King Fahd din Dammam are un design special, construcția fiind începută în 1983 și terminată în 1999.Aeroportul are – cum se putea altfel! – un terminal regal, rezervat doar familiei regale, oficialilor guvernamentali și delegațiilor străine importante.

Fanatici religioși, arabii au construit în incinta aeroportului chiar și o moschee, înăuntru putând fi băgați peste 2000 de credincioși. Terminalul are – atenție! – șase etaje, terminalul de pasageri având 66 de locuri rezervate pentru companiile aeriene saudite și 44 pentru firmele străine.

Aeroportul Internațional Denver, SUA

Aeroportul Internațional Denver a cucerit argintul în acest top, cu cele 13.571 de hectare atribuite aeroportului. Este de înțeles că, fiind al doilea din lume, este și cel mai mare aeroport din America. Surprinzător, nu, într-o țară în care există orașe uriașe?

Construcția din Denver are și cea mai lungă pistă de decolare din SUA. Dar de ce Denver? Pentru că locul se află și într-un punct strategic. la aeroportul din Denver se află a treia cea mai mare conexiune internă din America.

De asemenea, tot aici se realizează cele mai mari conexiuni cu Europa, America de Nord, America Latină și Asia, servind 187 de destinații. Aeroportul din Denver a fost ales cel mai bun din America de Nord timp de șase ani la rând, din 2005, până în 2010, de către revista Time.

Aeroportul Internațional Fort Worth, Dallas, SUA

Aeroportul Internațional din Dallas este cunoscut drept unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume. Zeci de milioane de oameni se îngrămădesc pe cele 6963 de hectare destinate aeroportului. Acest aeroport servește peste 200 de destinații de pe întreg mapamondul, printre care, cele mai populare fiind Los Angeles, California, Chicago și Illinois. Aeroportul are „doar” cinci terminale.

Aeroportul Internațional Orlando, SUA

Aeroportul Internațional Orlando este cel mai aglomerat aeroport din Florida, precum și unul dintre cele mai aglomerate din SUA. Se întinde pe aproape 5400 de hectare și deservește în primul rând zona Orlando și Florida Centrală. Una dintre explicațiile pentru care aeroportul din Orlando este atât de mare ține de fluxul uriaș de turiști care vin în Florida. Locul este cunoscut nu doar climatului și luxului, ci și datorită numeroaselor parcuri tematice.

Ca să vă dați seama de numărul uriaș de turiști, populația din Florida protestează vehement și reacționează mereu dur când este întrebată de drumul către aeroport. Aceștia susțin că indiferent de oră și zi, drumul până la aeroport înseamnă două ore de condus.

Aeroportul Internațional Washington Dulles, SUA

Aeroportul Internațional Washington Dulles se află în Virginia, la 42 de kilometri vest de capitala SUA. A fost denumit după numele secretarului de stat, John Foster Dulles, care a servit țara sub președintele Eisenhower. Aeroportul are conexiuni către alte 100 de destinații de zbor prin cele 135 de porți de îmbarcare destinate celor care tranzitează locul. Toate aceste caracteristici sunt întinse pe o suprafață de 4856 de hectare.

În final, ca să reamintim, aeroportul Henri Coandă este construit pe aproximativ 605  hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *